Over ons

World Animal Protection, stichting SPOTS en AAP voeren al jarenlang campagne om dierenleed achter vermaak met wilde dieren onder de aandacht te brengen van reizend Nederland. In 2021 bundelen de organisaties voor de 5e keer hun krachten met als doel meer bewustwording creëren bij reizigers.

World Animal Protection

Samen met supporters en donateurs beschermt World Animal Protection dieren, wereldwijd. Al meer dan 50 jaar werken we aan beter dierenwelzijn voor dieren in de veehouderij en dieren in het wild.

Door middel van campagnes en het maken van afspraken met bedrijven en overheden. Ook beschermen we honden tegen hondsdolheid en voorkomen we dat dieren slachtoffer worden bij rampen door preventieplannen. We inspireren mensen om de wereld een betere plek voor dieren te maken.

Wilde dolfijnen hebben alle vrijheid en ruimte om te spelen, jagen en surfen.

SPOTS

De doelstelling van SPOTS is het beschermen van bedreigde, wilde katachtigen in de vrije natuur. Daarbij focussen we ons op de cheeta (jachtluipaard), het luipaard en de leeuw. We ondersteunen projecten in voornamelijk Afrika die zich inzetten voor deze dieren in het wild.

Een andere kerntaak van SPOTS is het geven van voorlichting over bijvoorbeeld knuffelfarms. Knuffelfarms zijn plekken waar je als toerist of vrijwilliger contact kunt maken met wilde dieren. Zo kun je in Afrika op de foto of wandelen met leeuwen en cheeta’s. In Thailand kan dit met tijgers. Het lijkt zo leuk maar vaak schuilt er een hoop dierenleed achter. Deze attracties hebben weinig tot niets te maken met natuurbescherming, want de dieren kunnen niet uitgeplaatst worden in het wild.

De beste manier om dieren zoals leeuwen te bewonderen, is door op safari te gaan.

AAP

Stichting AAP is een Europese dierenwelzijnsorganisatie die zich inzet voor exotische zoogdieren, zoals apen, wasberen, leeuwen en tijgers. Nog altijd worden talloze wilde dieren illegaal verhandeld, als huisdier gehouden of misbruikt in toerisme en entertainment.

AAP pleit voor betere dierenwelzijnswetgeving in heel Europa en biedt opvang voor exotische dieren die dringend hulp nodig hebben. In de eigen opvangcentra in Nederland en Spanje kunnen ze op adem komen terwijl een team specialisten ze helpt gezond te worden. Als de dieren hersteld zijn, gaan ze naar een van onze herplaatspartners. Zo ontstaat er weer plek voor andere dieren in nood.

Het Born to be Wild-project van AAP beschermt actief ernstig bedreigde Berberapen in Marokko.

Tips voor je eigen reis

Welke activiteiten met wilde dieren kun je met een gerust hart ondernemen, en wat moet je vermijden? Lees hieronder tips voor als je zelf op reis gaat; zorg dat je niet bijdraagt aan dierenleed.

Bezoek een opvang voor wilde dieren waarbij geen direct contact tussen bezoeker en dier mogelijk of toegestaan is.

Ga op wildlife safari, ofwel wilde dieren in het wild of in natuurparken spotten.

Ga walvissen spotten / whale watching (walvistoerisme), zoals bij de Whale Heritage Site in Tenerife.

Koop duurzame en diervriendelijke souvenirs, zoals voorwerpen gemaakt van gerecyclede materialen.

Kies voor diervriendelijk eten.

Ondersteun of bezoek lokale projecten die zowel mens als dier ten goede komen. Doe mee aan actieve ecotours, gecombineerd met educatie.

Bezoek natuurbeschermingsprojecten en/of projecten beheerd door dierenwelzijnsorganisaties waarbij betrokkenheid van bezoekers wordt gewaardeerd en gestimuleerd.

Onderneem zgn. ‘Learning Skills’ excursies en activiteiten. Zoals het volgen van een cursus wildlife fotografie, excursies en/of wandelroutes om vogels te spotten etc.

Vul ontvanger(s) in